Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Εκπομπή Χάρμα (12/4/14)



Μιλήσαμε για την επίδραση της νυχτερινής εργασίας στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία.
Όλες οι λειτουργίες στον οργανισμό μας ακολουθούν ένα ρυθμό, ακόμη και η έκκριση των ορμονών. Οι άντρες θα έχουν παρατηρήσει ότι το πρωί αισθάνονται πιο έντονα την ανάγκη για σεξ γιατί τότε εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης.
Ο κιρκάδιος ρυθμός σχετίζεται και με τη μελατονίνη. Είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα τη νύχτα. Και αυτή ευθύνεται για τα συμπτώματα του jet lag. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους που δουλεύουν μια βδομάδα πρωινή βάρδια, μια βδομάδα νυχτερινή βάρδια και μια βδομάδα απογευματινή βάρδια. Είναι σα να δουλεύουν στον Καναδά την πρώτη εβδομάδα, στο Λονδίνο την επόμενη και στην Ιαπωνία τη μεθεπόμενη. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται μια αναστάτωση στο ρυθμό έκκρισης μελατονίνης, με συνέπεια οι άνθρωποι να νιώθουν μονίμως κουρασμένοι και να έχουν χαμηλή απόδοση στη δουλειά τους.

Δήμητρα Πάντα Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην ψυχανάλυση

Το συνεχές νυχτερινό ωράριο έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στον οργανισμό και στην ψυχολογία μας. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης, κακές διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες, οικογενειακά προβλήματα με μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων και απιστίας. Η έλλειψη φυσικού -καθώς ο άνθρωπος που δουλεύει βράδυ δεν εκτίθεται στον ήλιο- έχει αρνητικές συνέπειες και στο πώς αισθάνεται αλλά και στο πώς φαίνεται με αποτέλεσμα να φαίνεται και να αισθάνεται μεγαλύτερος σε ηλικία από αυτή που πραγματικά είναι. Άλλες επιπτώσεις στην ψυχολογία του εργαζόμενου μπορεί να είναι: άσχημη διάθεση με εκνευρισμό, ανησυχία, άγχος και αίσθημα μοναξιάς, καταστάσεις που ρίχνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνουν περισσότερο ευαίσθητους σε αρρώστιες και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Μπορεί να επηρεασει τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους οδηγώντας μας σε συχνότερες ρήξεις. Για τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχτερινά ωράρια συνέχεια, η περισσότερη έκθεση σε φυσικό φως ή σε φως που να έχει παρόμοια συχνότητα με το φυσικό και η διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής θα ήταν χρήσιμη καθώς και η εξασφάλιση της φροντίδας των παιδιών του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορεί να ξεκουράζεται και τέλος η συμβουλευτική από ψυχολόγο αν τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. 

Δημήτρης Μπελικιάδης Ανθυπαστυνόμος

  1) Εξαρθρώθηκε πενταμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών. Συνελήφθησαν 3 μέλη της τα οποία ενέχονται σε ένοπλη ληστεία σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Σχολαρίου. Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία ενός εκ των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εξοπλισμός για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και 42 δενδρύλλια κάνναβης.

 2)  Συνελήφθη 24χρονος έμπορος ναρκωτικών και 3 ακόμη άτομα έπειτα από συναλλαγή με τον 24χρονο.
  3)   Κατασχέθηκαν 610 προϊόντα σε δράσεις για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.
  
Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος Διευθυντής της ΚΕΔΚΑ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς)



Μας εξήγησε τι είναι μάρκετινγκ και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια μικρομεσαία επιχείρηση.






Κλήρωση δώρου

Το σημερινό δώρο είναι μια συνεδρία laser ανάπλασης προσώπου, προσφορά της εταιρείας Euromedicine, η οποία παρέχει υπηρεσίες αισθητικής ιατρικής, δηλαδή εμφυτεύματα προσώπου, botox, μεσοθεραπεία, laser κλπ

Η κλήρωση έγινε μέσα από το Ραδιοταξί Μακεδονία (2310 555 111, 2310 550 500 & 18288)











Πασχαλίνα Πασπαλά Αστρολόγος
Προβλέψεις για την περίοδο 14/4-20/4.

Κριός: Η έκλειψη της σελήνης την Τρίτη ανεβάζει τους τόνους και έρχονται στο φως τα κακώς κείμενα μιας συνεργασίας ή σχέσης. Οι μέρες μέχρι την Πέμπτη έχουν ένταση, βιασύνη και άγχος, θα γίνουν συζητήσεις και λόγια που μπορεί να πληγώσουν. Από την Παρασκευή δώστε τόπο στην οργή και ακουμπήστε στο συναίσθημα. Έχουμε καθυστερήσεις με τον Πλούτωνα ανάδρομο, μην εκνευρίζεστε.
Ταύρος: Τις πρώτες μέρες της εβδομάδας θα έχετε έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις. Η έκλειψη της σελήνης την Τρίτη δημιουργεί αμηχανία στην εργασία μας και στο πώς θα χειριστούμε τα σχετικά θέματα. Ίσως κάποιες ειδήσεις σας απογοητεύσουν. Έρχονται επαγγελματικές ευκαιρίες. Η έκλειψη επηρεάζει τα συναισθήματά σας και θέλει προσοχή στις συζητήσεις. Οι προσωπικές σχέσεις με διπλωματία μπορεί να πάρουν ευχάριστη τροπή. 
Δίδυμοι: Έντονες συζητήσεις τις πρώτες μέρες, προσέξτε όμως τις συζητήσεις με φιλικά πρόσωπα, ίσως παρεξηγηθείτε. Με την έκλειψη γίνεστε ευαίσθητοι και πολύ συναισθηματικοί. Θέλετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας αλλά κάτι σας εμποδίζει. Τολμήστε!! Η Παρασκευή είναι καλή μέρα για τα επαγγελματικά σας. Νέες επαγγελματικές προτάσεις και απρόσμενα νέα.
Καρκίνος: Προσοχή σε θέματα οικογενειακά, ίσως πληγωθείτε. Επίσης υπάρχει σύγχυση σε επαγγελματικά θέματα. Η έκλειψη σελήνης φέρνει διλήμματα. Αλλαγές και ανατροπές παντού. Η συναισθηματική ζωή υπόσχεται πολλά. Από την Παρασκευή ξαναβρίσκετε τις ισορροπίες σας. Αφιερώστε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα. 
Λέων: Ένταση στην επικοινωνία από την αρχή της εβδομάδας, προσπαθείτε να πείσετε προωθώντας τις απόψεις σας αλλά δεν εισακούεστε. Η έκλειψη σελήνης στις 15/4 τονίζει τις αντιθέσεις σε συγγενικές και φιλικές σχέσεις. Αλλαγές στα επαγγελματικά, νέα σχέδια. Αφήστε τις εντάσεις και δώστε αγάπη στους γύρω σας. Ένα ταξίδι ίσως αναβληθεί.
Παρθένος: Συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε θέματα δουλειάς. Η έκλειψη της Τρίτης επηρεάζει τα οικονομικά, δημιουργεί σύγχυση και αμηχανία. Ο ανάδρομος Πλούτωνας σας κάνει να αναθεωρήσετε θέματα προσωπικής ζωής. Μείνετε κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Αλλάξτε τακτική προσέγγισης. Καλοί φίλοι μπορεί να σας βοηθήσουν.
Ζυγός: Η έκλειψη της Τρίτης βγάζει στην επιφάνεια κρυφές επιθυμίες. Οικογενειακά θέματα ζητούν αλλαγές. Προσοχή στις μετακινήσεις και τις επαγγελματικές συζητήσεις. Τα αισθηματικά παίρνουν θετική τροπή, κάτι όμορφο ξεκινά. Αφιερώστε χρόνο σε συγγενείς και φίλους.
Σκορπιός: Ανατροπές, πάθος, υπεραισιοδοξία αλλά προσέχετε! Ρομαντική πνοή έρχεται στα συναισθηματικά σας εξαιτίας της Αφροδίτης στους Ιχθείς. Είστε ανυπόμονοι, νιώθετε αδύναμοι και έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις. Ίσως αναγκαστείτε να απομονωθείτε για να αποφασίσετε. Από τις 15-20/4 προσοχή στην υγεία. Πρέπει να χαλαρώσετε. Αντιφατικές καταστάσεις στην εργασία.
Τοξότης: Συζητήσεις, επαφές, συμφωνίες. Η εβδομάδα ξεκινά με ανάδρομο Πλούτωνα οπότε επανέρχονται θέματα οικονομικά. Προσοχή στα λόγια σας, κίνδυνος παρεξηγήσεων και διαφωνιών. Οι σχέσεις με φίλους περνούν κρίση.
Αιγόκερως: Πρέπει να επανεξετάσετε τις αποφάσεις που πήρατε σε οικογενειακές υποθέσεις. Μπορεί να δημιουργηθούν ρήγματα σε σχέσεις. Θα νιώθετε διχασμένοι ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα. Καλυτερεύουν τα πράγματα από την Παρασκευή. Δέχεστε βοήθεια και στήριξη από άτομα του περιβάλλοντός σας.
Υδροχόος: Η έκλειψη της Τρίτης θολώνει την κρίση σας. Έντονες συζητήσεις, συναλλαγές περνούν κρίση. Από τις 18/4 έχετε τη στήριξη της οικογένειας. Δώστε χώρο στην αγάπη. Ασχοληθείτε με τον σύντροφό σας.
Ιχθείς: Επικρατεί εκνευρισμός λόγω οικονομικών θεμάτων, προσοχή στην υγεία σας. Αποφύγετε τα ρίσκα. Από τις 23/4 έρχονται στο προσκήνιο συνεργασίες και φιλίες. Ευνοούνται θέματα αισθηματικά και το σκηνικό καλυτερεύει από τις 25/4. Ακολουθούν σημαντικές εξελίξεις, ίσως και απρόβλεπτες. Η Αφροδίτη στο ζώδιό σας θα σας χαρίσει ρομαντισμό και αισθησιασμό, ίσως ερωτευτείτε.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου