Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η σύσταση του σπέρματος

Η σύσταση του σπέρματος






Το σπέρμα κατά 90% αποτελείται από νερό. Περιέχει πρωτεΐνες, μπόλικη φρουκτόζη, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο  μέχρι και ασκορβικό οξύ, δηλαδή τη γνωστή βιταμίνη C!
 Σημαντικό ρόλο στην ποσότητα του σπέρματος παίζει η ηλικία, η καλή φυσική κατάσταση και η διατροφή. Στον φυσιολογικό άνδρα μετά από αποχή 3-5 ημερών  ο όγκος του σπέρματος  αντιστοιχεί σε 3 χιλιοστόλιτρα περίπου. Γενικά ο όγκος εξαρτάται από τη συχνότητα των εκσπερματίσεων. Κατά κύριο λόγο το 60% του εκσπερματίσματος προέρχεται από τις σπερματοδόχους κύστεις και το 30% από τον προστάτη.
Η αυξημένη ποσότητα του σπέρματος συνδέεται άμεσα με την αυξημένη αυτοπεποίθηση του άντρα αλλά και την ικανοποίηση των οφθαλμών της συντρόφου του. Πέρα απ’ αυτό όμως, αυξημένη ποσότητα σπέρματος σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμοποίησης και μεγαλύτερη ευχαρίστηση αφού αυξάνεται ο αριθμός των συστολών για τους μύες που προκαλούν ηδονή.
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται προοδευτικά μετά από επανειλημμένες εκσπερματίσεις ενώ μειώνεται και όγκος του εκσπερματίσματος. Αποχή μακράς διαρκείας προκαλεί επίσης μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων καθώς και αύξηση των ανώμαλων μορφών.
Έχει βρεθεί ότι αυξημένη συχνότητα εκσπερμάτισης συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και βελτίωση του ελέγχου της κύστης. Επίσης κάνει καλό και στη σύντροφο αφού στο σπέρμα υπάρχει προσταγλανδίνη η οποία όταν απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κινδύνου να προσβληθεί η γυναίκα από κατάθλιψη.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μου, στην εφημερίδα Μακεδονία, ανοίγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου