Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ερωτικές σχέσεις και διαταραχές προσωπικότητας


Ερωτικές σχέσεις και διαταραχές προσωπικότητας


Κάποιοι δυσκολεύονται πολύ να καταφέρουν να έχουν μια επιτυχημένη ερωτική σχέση και άλλοι δεν τα καταφέρνουν ποτέ στη ζωή τους. Πριν αρχίσουν να  αποδίδουν ευθύνες στην κακή τους τύχη καλό θα ήταν να αναρωτηθούν αν οι ίδιοι ή οι σύντροφοί τους έχουν στοιχεία από κάποια διαταραχή προσωπικότητας (γνωστή και ως συναισθηματική διαταραχή).
 Ακολουθούν μερικά μόνο στοιχεία από ορισμένες διαταραχές αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί κάποιοι έχουν να διηγούνται μόνο αποτυχημένες ερωτικές ιστορίες. Άτομα με μεταιχμιακή διαταραχή έχουν την τάση να δημιουργούν έντονες και χαώδεις σχέσεις. Παρουσιάζουν μεγάλη συναισθηματική αστάθεια που συνοδεύεται με σεξουαλική ασυδοσία αλλά και με κατάχρηση ουσιών. Δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους, περνούν απότομα από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση, συνήθως είναι κτητικοί και κάνουν το σύντροφό του να ασφυκτιά.
Αντίθετα στην αποφευκτική διαταραχή το άτομο είναι απρόθυμο να διακινδυνέψει  στην προσωπική του ζωή ή να εμπλακεί σε νέες δραστηριότητες διότι το φέρνουν σε δύσκολη θέση. 
Στην παραληρητική διαταραχή κυριαρχεί η ιδέα  ότι ο σεξουαλικός σύντροφος του ατόμου το απατά ή ένα άλλο άτομο είναι τρελά ερωτευμένο μαζί του.
Άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι επικεντρωμένα μόνο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες παρουσιάζοντας αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά  χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Χρειάζονται όλα όσα μπορεί να τους δώσει κανείς και κυρίως το θαυμασμό για την ευάλωτη εικόνα τους.  Δε θα παραδεχτούν ποτέ τα λάθη τους, δε θα ζητήσουν ποτέ συγγνώμη και συχνά χρησιμοποιούν μεγαλόσχημα λόγια όπως: «κανείς δε θα σε αγαπήσει όπως εγώ». 
Άτομα με δραματική διαταραχή θεωρούν τις σχέσεις τους με τους άλλους περισσότερο στενές από όσο είναι στην πραγματικότητα και εμφανίζουν υπερβολική έκφραση συναισθημάτων ξεσπώντας συχνά σε κλάματα.
Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά συνήθως αποδίδουν τα προβλήματα στο περιβάλλον τους και όχι στον εαυτό τους. Δύσκολα θα απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό παρά μόνο όταν υπάρχει δυσλειτουργία και στον εργασιακό τομέα.

         Το να βρούμε το άτομο που θα αγαπήσουμε ή από το οποίο θα αγαπηθούμε πιστεύουμε ότι είναι η μόνη δυσκολία και ότι η αγάπη είναι κάτι εύκολο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγάπη είναι τόσο σημαντική για την ψυχοσωματική ισορροπία όσο είναι το νερό για τη βιολογική. Δυστυχώς όμως δε συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια  αφού τον άνθρωπο που αγαπάμε τον γνωρίζουμε τόσο λίγο όσο τον εαυτό μας. 


(Απόσπασμα από το βιβλίο Έρωτας, Χημεία & Σεξ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου